O KLUBU

kkk-singidunum-logo-blur-min

 

Klub košarkaša u kolicima “SINGIDUNUM” osnovan je 2001. godine, a rešenjem Ministarstva prosvete i sporta broj 661-02- 1616/2001-11 od 26.10.2001. godine upisani smo u registar sportskih organizacija pod rednim brojem 9546. Klub je osnovanan pod imenom DUNAV. U želji da kao jedini klub na teritoriji grada Beograda predstavljamo grad 2013. godine promenili smo ime u SINGIDUNUM.

Od osnovnih zadataka do sada smo uspeli da formiramo ekipu, obezbedimo opremu, kolica za sve igrače i dvoranu za treninge. Aktivno učestvujemo u svim košarkaškim dešavanjima u zemlji i inostranstvu.

Jedan smo od osnivača Saveza košarkaša u kolicima Srbije koji je osnovan 2004. godine. Od tada smo stalni učesnici lige košarkaša u kolicima Srbije. Od sezone 04/05 do sezone 08/09 bili smo drugoplasirana ekipa prvenstva, a od tada smo najbolja ekipa u Srbiji i zaključno sa jesenjim delom prvenstava u sezoni 2016/2017 šampioni Srbije.

Od osnivanja učestvujemo na svim domaćim turnirima u kojima smo postizali zavidne rezultate. Klub svake godine organizuje jedan turnir. Do 2006. godine učešće su uzimale isključivo domaće ekipe, a od tada dobija atribut međunarodnog turnira gde su učešče uzimale ekipe iz Slovačke, Rumunije, Slovenije, Republike Srpske i Federacije BIH, Hrvatske, Bugarske i Crne Gore. Od 2013. godine u saradnji sa Gradom Beogradom i Sekretarijatom omladine i sporta turnir nosi ime ¨TROFEJ BEOGRADA¨.

Na međunarodnoj sceni takođe postižemo zapažene rezultate. Učestvovali smo na turnirima u Slovačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj i dr. Mnoge od ovih turnira smo osvajali ili bili u samom vrhu po plasmanu.

Kao drugoplasirana ekipa u sezoni 2004/2005 stekli smo pravo učešća na jednom od tri zvanična evropska kupa. ¨Wili Brinkman¨ kup je održan u Italiji marta 2006. godine. gde smo zauzeli četvrto mesto i postali prvi klub iz Srbije koji je učestvovao i ostvario pobedu na jednom zvaničnom evropskom takmičenju.

Ciljevi kluba košarkaša u kolicima su:

  • Podsticanje osoba sa invaliditetom na bavljenje sportom a pre svega košarkom u kolicima.
  • Razvijanje svesti o potrebi čuvanja sportskih rekvizita i opreme.
  • Poboljšanje zdravstvene sposobnosti svojih članova.
  • Saradnja sa drugim klubovima i savezima iz sveta sporta.
  • Uspostavljanje saradnje sa svim drugim organizacijama koje mogu i žele da doprinesu razvoju i unapređenju košarke u kolicima.

 

Tragisch endete ihr leben, sie starb am 22 ghostwriter bachelorarbeit ghostwriting.